Helpotuksia opiskelija-asuntojen rakentamiseen

Helpotuksia opiskelija-asuntojen rakentamiseen

Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkaisi perjantaina 17.3. asuntopoliittisen raportin. Raportissa esitellään 66 konkreettista toimenpidettä ja ehdotusta sujuvamman rakentamisen sekä edullisemman ja paremman asumisen edistämiseksi. Raportissa on useita avauksia, joilla helpotetaan opiskelija-asuntojen tarjontaa rakentamisen säätelyä keventämällä.

Metropolialueella on huutava pula sekä opiskelija-asunnoista että yleisesti pienistä asunnoista. Nykyisin virallisia opiskelija-asuntoja riittää vain noin kolmasosalle kaikista opiskelijoista. Rakentamisen normit ja sääntely ovat sopineet todella huonosti yhteen opiskelijoiden tarpeiden ja vaatimusten kanssa. Nyt esitämmekin purettavaksi joukon normeja, jotka ovat jarruttaneet pienien ja edullisten opiskelija-asuntojen tuotantoa hyville sijainneille.

Raportissa ehdotetaan, että nykyisestä 20 neliön asuntojen minimikokomääräyksestä luovutaan. Markkinoita tulisi lisäksi avata esimerkiksi moderneille moduulikotiratkaisuille asunnottomuuden ja opiskelija-asuntopulan helpottamiseksi.

Esimerkkinä toimii hyvin Vantaan Martinlaakso, jonne rakennetaan parhaillaan aseman viereen Saton pilottikohdetta. Loppuvuodesta 2017 valmistuvaan rakennukseen tulee 16 neliön ja neljä metriä korkeita yksiöitä. Pilottikohteiden kuukausivuokra tulee olemaan 500 euroa eli merkittävästi alle alueen yksiöiden markkinahinnan. Kohde vaati toteutuakseen poikkeusluvan ja kaavamuutoksen. Meidän on kevennettävä sääntelyä, jotta vastaavia kohteita saadaan lisää rakenteille.

Moni opiskelija arvostaa asunnon koon sijaan enemmän sijaintia ja edullisuutta. Tähän toiveeseen on vastattava. Meidän poliitikkojen tai virkamiesten tehtävänä ei ole määritellä opiskelijoiden asumistarpeita. Annetaan opiskelijoille ja opiskelija-asuntojen tuottajille enemmän vapauksia toteuttaa asuntoja opiskelijoiden lähtökohdista.

On aika kääriä hihat ja aloittaa rakentamisen norminpurkutalkoot!

 

Sari Multala

 

Koko raporttiin pääset tutustumaan täällä: https://issuu.com/kokoomus/docs/asuntopoliittinen_raportti_kokoomus