Hoitohenkilökunnan uskonnonvapaus ei saa vaarantaa potilasta

Hoitohenkilökunnan uskonnonvapaus ei saa vaarantaa potilasta

Kätilöiden ammattikunta on ollut erityisesti julkisuudessa palkkaus- ja pyhälisiin liittyvässä keskustelussa, mutta viime viikolla eduskunnassa keskusteltiin myös kätilöiden uskonnosta. Kyse on kansalaisaloitteesta, joka hakee terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteistä oikeutta kieltäytyä abortin suorittamisesta vakaumuksellisista syistä. Henkilökohtaisesti olen tätä aloitetta vastaan, ensinnäkin siksi, että olen huolissani siitä, joutuuko nainen tällaisessa tilanteessa entistä suuremman paineen eteen ja mahdollisesti tuomitsevien ajatusten eteen tilanteessa, joka on jo entisestään todella vaikea. Toiseksi siksi, että eteen saattaa tulla hätätilanteita, joissa abortti näyttäytyy ainoana vaihtoehtona, ja siihen on hoitohenkilökunnan pystyttävä varautumaan. Pienillä paikkakunnilla ja pitkien välimatkojen maakunnissa saattaa tuolloin potilaan terveys vaarantua, kun ei sijaista toimenpiteelle heti löydy. On todella kummallinen ajatus, että hoitohenkilökunnan vakaumus saattaisi nousta potilaan hyvinvoinnin edelle modernissa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Raskaudenkeskeyttäminen voi olla toimenpiteenä henkisesti raskas niin henkilökunnalle kuin potilaallekin. Raskaudenkeskeyttäminen on jo nyt vaikea asia, ja Suomen aborttilainsäädäntö on jo kansainvälisesti vertaillen tiukka. Sitä ei enää tule millään tavalla vaikeuttaa. Se, että vakaumus vaikuttaa raskaudenkeskeyttämiseen, on mielestäni hyväksyttävää ainoastaan silloin, kun kyse on raskaana olevan naisen omasta vakaumuksesta. Meillä on tällä hetkellä käytössä laajat seulonnat raskauden aikana. Seulontojen tarkoituksena on selvittää sikiön kehityksen mahdolliset poikkeamat, jotta äidin ja sikiön terveys voidaan turvata.

Kaikki odottavat äidit varmasti toivovat, että kaikki olisi kunnossa. Joskus kuitenkin käy niin, että sikiöllä on vakava kehityshäiriö eikä se välttämättä edes tulisi selviämään synnytyksestä. Vaikka äidin henki ei välttämättä ole vaarassa, kuitenkin saatetaan päätyä siihen, että raskaus halutaan keskeyttää. Tällaisessa tilanteessa vanhemmat tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen. Hoitohenkilökunnan tehtävä on juuri tukea vanhempia vaikean päätöksen edessä.

Lähes kaikki terveydenhuollon ammattijärjestöt toteavat, että terveydenhuollon henkilökunnan oikeus kieltäytyä raskauden keskeyttämisestä voisi johtaa potilaan oikeuksien tai jopa terveyden vaarantamiseen. Minua huolestuttaa tässä aloitteessa kolme asiaa: ensimmäinen on abortin muuttuminen entistä vaikeammaksi ja tuomittavammaksi, toinen on alueellisen epätasa-arvon lisääntyminen, ja kolmas liittyy koulutukseen. Jatkossakin on tärkeää, että kaikki terveydenhuollon ammattilaiset osaavat tarvittaessa osallistua myös raskaudenkeskeytyksiin. Tämä kuuluu ammatinharjoittamisen vaatimuksiin.

Jos aloite etenee eduskuntaan päätettäväksi, tulen äänestämään sitä vastaan.