Nämä asiat on muutettava läheisen kuoleman kohdatessa

Nämä asiat on muutettava läheisen kuoleman kohdatessa

Henkilökohtainen on poliittista. Äitini menehtyi joulun alla saattohoidon päätteeksi syöpään. Kokemus oli raskas ja vaikutti koko viime vuoden elämääni voimakkaasti. Olen kiitollinen äitini saamasta hyvästä ja inhimillisestä saattohoidosta ja siitä, että me läheiset saimme olla loppuun asti vieressä.

Kuoleman jälkeen läheisten suru on suuri. Surun keskellä toivoisi, että asioiden hoitaminen olisi mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. Nyt näin ei ole. Omaisen kuollessa pankkitilit jäädytetään ja jokaiseen tahoon on oltava erikseen yhteydessä. Ensi vaalikaudella on vauhditettava omaisten taakkaa luomalla sähköinen järjestelmä, joka kokoaisi tiedot yhteen palveluun. Sen kautta kuolinpesän asioiden hoitaminen olisi sujuvaa mm. verohallinnon, Digi- ja väestötietoviraston sekä pankkien ja vakuutusyhtiöiden kanssa.

Toinen muutettava asia on perintövero. Erityisesti tilanteessa, jossa omaisuus on lähinnä velaton asunto, johon leski jää asumaan eikä mitään omaisuutta myydä, voi perintöveron seuraamus olla jälkeläisille kohtuuton. Tällaisia tilanteita tullaan näkemään enenevässä määrin, kun oman talon tai asunnon säästämiseksi ahkeroineet suuret ikäluokat ovat tulossa vanhuusikään. Ensi vaiheessa perintöveron maksatus tulisi voida jaksottaa pidämme aikavälille, esimerkiksi viidelle vuodelle. Maksuaikaa toki voi nytkin anoa, mutta siitä maksetaan viivästyskorkoa.

Seuraavassa vaiheessa tulisi selvittää siirtyminen luovutusvoittoveroon ja perintöveron alarajan nostaminen ylemmäs 20 000 euron alarajasta. Näin perintöveron määrä pienistä perinnöistä jäisi kohtuullisemmaksi. Luovutusvoittoveroa taas maksettaisiin, kun omaisuus realisoidaan ja olisi jotain, mistä maksaa.

Nykytilanteessa perilliset (esimerkiksi lapset) maksavat veroa siitä, että omainen kuolee, vaikka rahaa ei tilille tule pennin hyrrää. Kun suurista ikäluokista aika jättää, on heidän lastensa joukossa myös pienituloisia ja yksinhuoltajia. Aivan tavallisesta kodista pääkaupunkiseudulla perintöveroseuraamus saattaa olla tuhansia euroja. Ei ole kohtuullista, että omaisen kuolema lisää myös omaa taloudellista taakkaa.